1898-ban alapították meg német mintára az Országos Központi Hitelszövetkezetet. Éppen 100 éve annak, hogy 1912-ben megalakult az Országos Központi Hitelszövetkezet Tisztviselői Sportegyesülete, és vizitelepet létesített klubunk mai területén. 1932-ben épült fel Bauhaus stílusban a mostani Klub főépülete, amely azóta is változatlan formában szolgálja az evezést. A Hitelszövetkezettől 1940-ben a Magyar Állam megvette a sporttelepet, majd 1950-ben az akkor alakuló Külkereskedelmi Sportklub (Külker SC) kezébe adta.

A Külker SC-nek három alapító szakosztálya volt, közülük az egyik az evezés, amely akkor döntően szabadidősportot, túraevezést jelentett. Az evezős szakosztály Tompos Károly vezetésével alakult meg, aki 1970-ig vezette a szakosztályt. Az SC a külkereskedelmi vállalatok támogatásával dinamikusan fejlődött, fénykorában 16 sportszakosztályt működtetett. A szakosztály vezetését a 60-as évek végén Tompos Dezső vette át, majd a 70-es évek elején Melega Tibor, akit Mihály Tibor követett a poszton.

1992-ben az evezős szakosztály kivált az SC-ből, és Külker Evezős Klub néven önálló sportegyesületként működik azóta is Mihály Tibor elnök vezetésével. A klub életében nagy változást jelentett 1996, amikor a telep tulajdonjogát megkapta, és átalakult önfenntartó sportklubbá. Azóta a szervezet a tagok társadalmi munkájával tartja fenn magát, költségeit a tagdíjakból és pályázati támogatásokból fedezi.

1998-ban a teljesen tiszta formában megmaradt Bauhaus főépület fővárosi védettséget kapott, 1999-ben pedig a telep főépületének és a csónakházának külső homlokzatát a főváros települési értékvédelmi támogatásával eredeti formájában sikerült felújítanunk.

Az addig túra és szabadidősport profilú klub a 2000. évtől kezdődően fokozatosan utánpótlás nevelésre és versenysportra kezdte áttenni a hangsúlyt. Fáth András mesteredző vezetésével 2000-ben a klub megszerezte az első magyar bajnoki érmet, amelyet azóta minden évben újabb és újabb követett. Utánpótlás nevelésünk egyre dinamikusabbá vált, az utóbbi években egyre több válogatottat adtunk a magyar evezésnek. A klub tagja Lőrinczi Péter, kétszeres junior világbajnok.

2006-ban egy uniós pályázat megnyerésével óriási változásokat sikerült elérnünk a telep arculatában. Ekkor nemzetközi kapcsolataink kibővültek, szlovák barátainkkal közösen sikerült fejlesztenünk a Pozsony Budapest vizitúra útvonal állomáshelyeit. Egyúttal meglévő épületeink teljes felújítása mellett új csónakműhely és konditerem létesült, bővült az eszközállomány is.

Megszépült, megerősödött klubunk célja ma már a minden korosztályt - 10 évestől 76 évesig - képviselő tagok sportolási lehetőségeinek biztosításán túlmenően a klubban folyó vizisport élet folyamatosságának biztosítása, az utánpótlás, a fiatalok, főként a kerületi iskolák tanulóiból toborzott diákok biztonságos és eredményes evezésre oktatása. Fontos feladatának tekinti a versenyevezősök felkészítését a hazai és nemzetközi versenyekre, az ehhez szükséges személyi és technikai háttér, az edzők, a hajóállomány biztosításával. Jelenleg 5 edző dolgozik nálunk, főként társadalmi munkában.

Foglalkozunk általános és középiskolás tanulókkal, sőt kezdő felnőttoktatást is végzünk. A klubban nagyon jó szakmai színvonalú munka folyik. Pillanatnyilag 4-5 válogatott versenyzőnk van, és reméljük, hogy néhányat hamarosan sikerül eljuttatnunk az olimpiára is. Az óbudai iskolákkal való együttműködés erősítésével segítjük a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását.

A klub filozófiája az élethosszig tartó sportolás. A fiatalok megtanulják és megszeretik az evezést, versenyeznek, majd családot alapitanak és gyarapodó családjukkal együtt jönnek le a klubba, amely a társasélet központja is.

A Külker Evezős Klub teljes tagságával elkötelezett híve annak, hogy a Rómain még hosszú évekig fenntartsuk az evezést és boldogok vagyunk, hogy egyre több ember életébe tudjuk eljuttatni a vizisport szépségét. Büszkék vagyunk arra, hogy nagy múltú klubunk 100 év óta folyamatosan szolgálja az emberek egészséges vizi élethez való hozzáférését. Hogy azt az örömet, amit az evezés jelent minél többen meg tudják érezni.

Annak elismeréseként, hogy 100 éve szolgáljuk Óbuda közösségének a vizisport életét, 2012. októberétől a kerület képviselő testületének hozzájárulásával Külker Evezős Klub Óbuda néven folytatjuk tevékenységünket remélhetőleg még sok éven keresztül.